sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Tyhjä kannu / totuus ei pala tulessakaanOlemme saaneet hetki sitten lukea Tyrnävällä tapahtuneesta tulipalosta, jota poliisi epäilee tuhopoltoksi ikävin seurauksin.

En ota kantaa tapahtuman syihin, mutta yritän käsittää isän mahdollisia vaikutteita asiaan.

Pidän isän ratkaisua kaikesta huolimatta varsin viisaana.
Jos hän olisi päätynyt vain poistamaan itsensä muonakirjoista, olisi jäljelle jäänyt kaksi pientä lasta ja heidän muistonsa.
Myös taloudelliset vaikeudet olisivat olleet pitkään riesana.
Nyt jäljellä on vain isän lisäksi lasten äiti, jolla ilmeisestikin on käsitys isän tekoon johtaneista syistä.
Tekoa en tosiaankaan puolustele, mutta jos sen tosiaankin piti tapahtua, se lienee kuitenkin jonkinmoisella järjellä harkittu,

Perheen muodostaminen on tosiaankin aika riskaabelia.
Omallakin kohdalla, lasten ollessa pieniä ja yhteiskunnan heitellessä kapuloita kaikin tavoin rattaisiimme, oli itsellänikin hyvin saman tapaisia ajatuksia.
Menettelytapa vaan olisi ollut toinen ja takuuvarma.
Kaikki oli jo valmiiksi harkittua ja vain toteuttamista vailla, eikä onnettomasta perheestä olisi jäänyt ketään jäljelle.
Mutta onneksi sain pidettyä tämän vähäisen järkeni koossa.

En väitä, että olosuhteet olisivat kuitenkaan ajan myötä parantuneet, mutta lasten ja meidän vanhempienkin tuttavapiiri kasvoi ja tuollainen harkittu teko olisi jäänyt koskemaan aivan liian montaa syytöntä ihmistä.
Ja päästyämme pahimman ohitse, ei moinen voisi nyt enää tulla edes kysymykseen.

Kerroin tämän siksi, että osaisimme katsella ja kuunnella ympäristöämme hieman toisella tavalla.
Ei välttämättä voi ihmisestä pikaisella tarkastelulla tietää, miten hän ympäristönsä kokee ja minkälaisia ajatuksia hänen päässään vaeltelee.
Siispä neuvon:

välittäkää kanssaihmisistänne!

6 kommenttia:

 1. Huhh... kuulostaa kammottavalta ajatukselta, että teko olisi jollakin tavalla viisas, miltään kantilta katsottuna.

  Et esim. ajatellut lasten äitiä ollenkaan, millainen olo hänellä nyt on? Ei hän toivu siitä koskaan. Äiti ei voi olla syyllinen tähän, koska tällaista ei yksinkertaisesti saa tehdä, oli sitten kuinka huono suhde tahansa. Ovathan muutkin selvittäneet parisuhdeongelmansa tappamatta ketään.

  Minä olen sitä mieltä, että olisi saanut poistaa vain itsensä "muonakirjoista", jos oli pakko tappaa joku. Nyt viattomat lapset kuolivat, ja äidille jäi elinikäinen trauma. Isä itse jäi henkiin, ei ole varmaan helppoa elää tämän jälkeen, jos paranee fyysisesti, henkisesti ei varmasti koskaan.

  Jos on parisuhdevaikeuksia, ei tuollaista pitäisi tehdä.

  Omalle kohdalle sattuessa tuollainen tilanne on varmaan todella vaikea, eikä siinä harkitse tarpeeksi tarkkaan mitä tekee. Täytyy olla todella syyntakeettomassa tilassa, että noin tekee - tai ainakin superhumalassa.

  Onneksi sait pidetyksi järjen koossa omassa tilanteessasi. Nimittäin ei se tosiaankaan niin ole, että vain ydinperhe kärsii, kuuluuhan siihen siskoa ja veljeä ja vanhempia ja koko suku.

  Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että kanssaihmisistä pitää välittää. Nykyään ilmapiiri on hyvin kylmä ja omaa etua ajatteleva.

  VastaaPoista
 2. Voi Laali hyvä, kuinka voit sanoa etten ajatellut lasten äitiä ollenkaan?
  Totta kai ajattelin ja ajattelin vielä sitäkin, miksi äiti oli yötä poissa jättäen tuonkin ikäiset lapset yksin isän huostaan.
  Julkisuus ei kerro alkuunkaan kummankaan, niin isän kuin äidinkään, taustoista. Oliko viinalla kuinka suuri osuus asiaan, kävikö joku vieraissa tms..
  Poliisi kyllä nämä varmasti selvittää tutkimuksissaan, mutta kuten on ymmärrettävää, ei tietenkään näistä julkisesti puhu.

  Eikä se isänkään selviytyminen ole edes ollenkaan varmaa.

  Pidän isän tekoa edelleenkin aika perusteellisesti harkittuna. Ja ikäväkseni minun on edelleenkin todettava, että taisi sittenkin olla onnellista, että isä teki lastensa suhteen sen mitä teki.

  Eri asia on sitten se, kuinka hyväksyttävää tällainen on yleisen mielipiteen mukaan.
  Joskus se nopea avun saaminenkin voi olla mahdotonta!

  VastaaPoista
 3. Minä en välitä yleisestä mielipieteestä, mutta ei kenelläkään ole oikeutta tappaa toista, vaikka kuinka voisi huonosti itse.

  Mistä sen tietää vaikka äiti olisi joutunut ajetuksi ulos kotoa, eikä jättänyt lapsiaan vapaaehtoisesti.

  Ehkä hän lähti, että saisi tilanteen rauhoittumaan. Ehkä hän uskoi ja toivoi, että isä rakastaa lapsiaan ja pitää huolta ja lähti pakosalle rauhan säilyttämiseksi.

  Ja entä sitten jos olisikin jättänyt, ollut vaikka juhlimassa tai parin päivän vapaalla? Kyllä aikuisen miehen pitää osata pitää huoli omista lapsistaan, kun ei ollut edes kyse imeväisikäisistä, lapsethan olivat 2- ja 6-vuotiaita. Ei se voi olla niin, ettei äiti voi jättää lapsia isälleen hoitoon, kummallinen ajatuskin.

  Ja entäs sitten jos olikin uskottomuutta? Tai viina kysymyksessä. Ei se oikeuta tappamaan muita.

  Ihan sama minkälaiset taustat ovat kyseessä, tällainen teko ei ole millään tavalla oikeuettua.

  Olet ilmeisesti tuominnut äidin jo valmiiksi, koska sanot että tämä ratkaisu saattoi olla joten onnellista. Miten ihmeessä siinä voi olla mitään onnellista?

  En käsiä pätkääkään tällaisia ajauskuvioita, anteeksi vaan. Ei tällaista voi hyväksyä, oli taustat ja tilanne mikä tahansa.

  Apua on joskus vaikea saada, ja varsinkin ahdistuneessa ja toivottomassa tilassa ei varmaankaan jaksa edes taistella saadakseen hoitoa. Ja voihan tällainen olla ihan hetken mielijohdekin, esim. jos on alkoholin vaikutuksen alainen. Mutta, ei, en voi ymmärtää tekoa millään syyllä.

  VastaaPoista
 4. En tietääkseni minäkään sanonut tapausta hyväksyväni, vaikka sen voin kuitenkin jotenkin ymmärtää!
  Enkä liioin ole ketään valmiiksi tuominnut, kerroinhan ettei asiasta ollut edes tarpeeksi tietoa.

  Ja jos äiti on ajettu yön selkään, olisi silloin poliisin pitänyt kiireesti puuttua asiaan.
  Tietääkseni he ovat tuollaisessa tapauksessa varsin nopeasti vielä paikallakin.

  Nuo edellä olleet olattamukseni ovat aivan omia käsityksiäni ilmeisistä tapahtumaan vaikuttaneistä syistä.

  Se, että olen valmis hyväksymään isän(?) ratkaisun johtuu ihan näkemyksestäni lasten mahdollisesta myöhemmästä tilanteesta. Nyt he eivät ole enää itse kärsimässä tästä tragediasta!

  Toisen tappaminen ei tosiaankaan ole mikään hyvä vaihtoehto, mutta onhan ihan mahdollista tuollaisen tilanteen avautuessa eteen, ettei ole alkuunkaan terävimmillään harkitsemaan ratkaisua.
  Ellei sitten takana ole jo muuten pitkää ongelmallista eloa ja tälläinen on vaan matkan varrella kypsynyt mielessä!

  VastaaPoista
 5. Niin, mutta en siltikään voi ymmärtää sitä, että mietitään että voi olla joltakin kantilta onnellinen juttu että on lapsia tapettu.

  Se on juuri se joka kuohuttaa.

  Mutta jokaisellahan on omat mielipiteensä, minulla on omani, joka on ehdoton tässä tapauksessa, vaikka säälittääkin sen isän huono olo, joka pakotti tuollaiseen ratkaisuu.

  VastaaPoista
 6. Eikö pitäisikin TK, eikä aina vain potkia päähän, toisaalta joku ihminen vaikuttaa vahvalta kun peittää vaikeutensa.. Tätä Tyrnävän juttua oli vaikea tajuta, kuulin sen kohta kun se tapahtui, mutta sen sanon että taloudelliset vaikeudet saattavat olla viimeinen pisara, mutta toki syitä on muitakin.

  VastaaPoista